Turism, cazare, agrement, obiective turistice in romania
Mai mult decat cazare!

turismagrement.ro pe Facebook turismagrement.ro pe Youtube turismagrement.ro pe Instagram


Obiective turistice, Obiective geografice, Covasna, Covasna

Balta Dracului

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WatsApp
  • Obiective geografice - Balta Dracului
  • Obiective geografice - Balta Dracului
  • Obiective geografice - Balta Dracului
  • Obiective geografice - Balta Dracului
  • Obiective geografice - Balta Dracului
  • Obiective geografice - Balta Dracului

Balta Dracului nu are incarcat film de prezentare

Balta Dracului pe harta


Balta Dracului - simbolul oraşului Covasna, un vulcan noroios, o erupţie permanentă de gaze - oxizi de carbon şi sulf, care ţine în mişcare un vârtej compus din noroi de culoare galbenă şi din ape freatice, respectiv minerale.

Balta Dracului a fost deschisă în 1881 ca baie publică, fiind utilizată initial pentru tratamentul reumatismului, orasul Covasna intrând astfel în rândul staţiunilor balneoclimaterice.

Chiar dacă are o valoare culturală inestimabilă, „Balta Dracului” din Covasna nu este cunoscută de multă lume. În fapt, ”Balta Dracului” este un fel de vulcan noroios, adică o groapă în care au loc în permanență erupții de nămol.

Conform descrierilor, în anii 1700 acest fenomen al naturii se situa mai spre nord, dar în mod enigmatic s-a deplasat în centrul oraşului, lăsând în vechiul său loc un frate mai mic, „Mica Baltă a Dracului”. În secolul al XIX-lea s-au produs mai multe erupţii: in 1837, 1857, 1864 si 1885, cea mai mare fiind în anul 1837, ultima mare erupţie de gaze având loc în 1984. În prezent este complet inofensivă, semănând cu o fântână în clocot, acoperită de un grilaj metalic.

Fenomenul apare datorită degajărilor de monoxid de carbon, explică cercetătorii. Iar acest lucru se întâmplă din cauza numeroaselor erupții vulcanice ce au avut loc în regiunea Harghita în urmă cu peste două milioane de ani. Studiile realizate la „Balta Dracului” arată că monoxidul de carbon din bulele care ies la suprafață este cuprins între 95% și 98%.

Emanaţiile carbogazoase de aici se leagă strict de procesele vulcanice care s-au petrecut în regiunea dintre Harghita şi Calima, undeva spre sfârşitul paleocenului. Gazele emanate sunt formate din bioxid de carbon cu puritatea maximă de 98%. Aceste gaze se regăsesc pe aproape tot teritoriul oraşului Covasna, ele fiind acumulate în spaţii special amenajate si poartă numele de mofete. Mofetele reprezintă un factor natural unic, foarte special în tratarea multiplelor afecţiuni ale aparatului cardiovascular.

Denumirea de „Balta Dracului” este folosită se pare începând cu secolul XVIII. Oamenii credeau că apa argiloasă fierbe de fapt din cauza focului din iad, totuși vulcanii propriu-ziși nu mai reprezintă de mult un pericol aceștia fiind stinși de câteva zeci de ani.

Această curiozitate a naturii marchează marea linie de falie ce traversează Carpatii Orientali.

Balta Dracului nu are nici o legatura cu fenomenul vulcanilor noroiosi (care reprezinta emanatii de gaze asociate unor zacaminte de titei degradate) ci reprezinta o mofeta (emanatii gazoase post-vulcanice, predominant dioxid de carbon) care, impreuna cu izvoarele minerale carbogazoase din statiune constituie cel mai sudic punct al manifestarilor postvulcanice asociate lantului eruptiv neogen Calimani - Gurghiu - Harghita

Tot în oraşul Covasna, în împrejurimile Bălții Dracului se află izvoare minerale cu apă carbogazoasă care ajută la tratarea reumatismului, a bolilor cardiovasculare sau gastrice.

Localizare
Balta Dracului este situată în centrul stațiunii Covasna, chiar în parcul central al orașului.
Localitate: Covasna
Judet: Covasna
GPS: N 45.8452751, E 26.1706085

Evenimente Covasna si judetul Covasna

Informatii
Despre turismagrement.ro
Termeni si conditii de utilizare
Prelucrarea datelor cu caracter personal
Contact turismagrement.ro
S.C. JTI Advertising S.R.L.
CUI: 36164977
Nr. Reg. Com.: J14/235/2016
E-Mail: inregistrari@turismagrement.ro

turismagrement.ro Facebook Messanger turismagrement.ro pe Facebook
Administrare unitate
Adauga unitate
Accesare cont unitate