Turism, cazare, agrement, obiective turistice in romania
Mai mult decat cazare!

turismagrement.ro pe Facebook turismagrement.ro pe Youtube turismagrement.ro pe Instagram


Obiective turistice, Cetati si castele, Alba Iulia, Alba

Cetatea Alba Carolina

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WatsApp
  • Cetati si castele - Cetatea Alba Carolina
  • Cetati si castele - Cetatea Alba Carolina
  • Cetati si castele - Cetatea Alba Carolina
  • Cetati si castele - Cetatea Alba Carolina
  • Cetati si castele - Cetatea Alba Carolina
  • Cetati si castele - Cetatea Alba Carolina
  • Cetati si castele - Cetatea Alba Carolina
  • Cetati si castele - Cetatea Alba Carolina
  • Cetati si castele - Cetatea Alba Carolina
  • Cetati si castele - Cetatea Alba Carolina

Video de prezentare Cetatea Alba Carolina

Cetatea Alba Carolina pe harta


Cetatea alba Carolina
Fortificatia bastionara de la Alba Iulia este cea mai mare cetate din Romania care sta in picioare de mai bine de 300 de ani.

Cetatea este locul in care va puteti intoarce in timp dea lungul a doua milenii printre vestigiile a 3 fortificatii din tot atatea epoci diferite.
Fiecare cetatea de aici a inglobat-o pe cea veche; Castrul ridicat de Romani, Cetatea Medievala Balgrad si Cetatea Alba Carolina.

Cetatea Alba Carolina este o fortareata cu bastioane de tip Vauban construita la inceputul secolului al XVIII-lea in orașul medieval Alba Iulia pe Dealul Citadelei, avand rol de fortificatie strategica de aparare a Imperiului Habsburgic impotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman, și de consolidare a puterii habsburgice pe plan local.
Piatra de temelie a fost pusa in 4 Noiembrie 1715 si se considera ca a fost finalizata in anu 1738 desi au existat diferite lucrai s in anii urmatori.
Fortificatia se intnde pe o suprafata de 110 Hectare cu o incinta aparata de 3 randuri de ziduri in forma stelara cu 7 colturi.

Cinci lucruri de vizitat dacă vă aflați în Cetatea Alba Carolina

1. Plimbați-vă prin cea mai mare cetate în stil Vauban din România și din sud-estul Europei
- Castrul Legiunii a XIII-a Gemina - nceputurile evoluției ridicării unei cetăți în zona orașului Alba Iulia sunt strâns legate de prezența unei cetăți dacice situate la Piatra Craivii. Acest masiv stâncos situat la 20 km de Alba Iulia a reprezentat locul unde, după cercetările făcute în ulimii ani, s-a descoperit că a existat o cetate dacică numită Apoulon. Prezența acestui tip de fortificație a însemnat pentru acele vremuri cea mai puternică construcție a Daciei romane

- Cetatea medievală - De-a lungul secolelor următoare, IV-VIII, așezarea Apulum a continuat să fie locuită de către populația aborigenă. În acel timp, datorită fenomenului migrației, locuitorii au început să se diminueze ca și număr. Ca urmare, cetatea romană existentă reprezenta un spațiu mult prea mare pentru o populație nu atât de numeroasă. Una din caracteristicile principale ale unei cetăți medievale o simbolizează chiar modificările de diminuare a suprafeței cetăților antice preexistente. În timpul în care așezarea era denumită Bălgrad, însemnând „Cetatea Albă”, încă folosea vechile ziduri ale cețății castrului roman al Legiunii a XIII-a Gemina. Cetatea medivală de la Alba Iulia, în timpul existenței sale, trece prin perioade diferite care îi vor afecta foarte mult aspectul. Cetatea își câștigă titlul de cetate regală, și chiar este desemnată la timpul acela fiind cea mai importantă de pe tot teritoriul Transilvaniei.

- Cetatea bastionară - Venirea la putere a Imperiului Austriac la sfârșitul secolului al XVII-lea reprezintă momentul în care este decisă construirea cetații. Victoriile acestora împotriva Imperiului Otoman le conferă o mare putere politică, administrativă, economică și militară peste ținutul Transilvaniei. Dat fiind faptul că austriecii erau conștienți de această mare putere, astfel se hotărăște ridicarea cetății în stil Vauban, care astfel va purta și numele împăratului Carol al VI-lea. Cetatea Alba Carolina a fost ridicată între anii 1715-1738, sub aprobările lui Eugeniu de Savoia, îndrumarea generalului Steinville și planurile arhitectului italian Giovanni Morando Visconti.

2. Treceți prin porțile cetății
- Prima Poartă - Se asemănă cu un arc de triumf care are în alcătuire trei intrări separate. Statuile așezate în planul superior simboliează, de la stânga la dreapta: zeița Venus, stema Austriei reprezentată de vulturul bicefal cu o sabie și un sceptru și zeul Marte. Statuile sunt încadrate la exterior de două bombarde. Basoreliefurile sculptate prezintă scene din mitologia antică.

- A doua Poartă - A fost refăcută după ce a fost distrusă la începutul secolului al XX-lea. Poarta se regăsește la capătul superior al pantei unde se află și Poarta I. Cele două ziduri laterale, cu două ghiulele deasupra, care au mai rămas din vechea Poartă a II-a, au reprezentat punctul de pornire pentru reconstruirea întregii porți, realizată cu ajutorul fotografiilor mai vechi, fiind reînnoită în anul 2009.

- A treia Poartă - Reprezintă cea mea impresionantă constructie baroc dintre toate cele patru porți din cadrul fortificației. Comparată tot cu un arc de triumf, având tot trei intrări, ca și Poarta I, se remarcă prin stilul doric. Poarta a III-a face intrarea propriu-zisă în fort, în zona unde sunt concentrate cele mai multe dintre monumentele istorice. Statuia triumfătoare ce se ridică deasupra porții aparține împăratului Carol al VI-lea al Austriei, sub domnia căruia s-a construit Cetatea Alba Carolina, care îi poartă și numele.

- A patra Poartă - Încheie cercul monumentelor cu însemnătate importantă din cadrul Cetății Alba Carolina. Se află la mjlocul dintre cele două mari catedrale, cea romano-catolică Sf. Mihail și cea ortodoxă a Încoronării. Odată ce ai lăsat în urmă fortificația, poarta oferă ieșirea spre Platoul Romanilor.

3. Admirați monumentele istorice
- Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul
- Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan
- Busturi

4. Acordați atenție marilor catedrale
- Catedrala Încoronării.
- Catedrala romano-catolică Sf. Mihail

5. Vizitați cele mai reprezentative muzee
- Muzeul Unirii
- Sala Unirii
- Muzeul Principia


Documentatie preluata de pe:
https://turismistoric.ro/cetatea-alba-carolina-lectie-de-istorie-si-turism/
https://ro.wikipedia.org/wiki/Cetatea_Alba_Carolina
https://www.youtube.com/watch?v=Z0sko1J6fCE
Localitate: Alba Iulia
Judet: Alba
GPS: N 46.0686127, E 23.5694752

Agrement Alba Iulia si judetul Alba
Cazare Alba Iulia si judetul Alba
Restaurante Alba Iulia si judetul Alba
Culuburi si Pub-uri Alba Iulia si judetul Alba
Servicii Alba Iulia si judetul Alba
Produse traditionale Alba Iulia si judetul Alba
Evenimente Alba Iulia si judetul Alba

Informatii
Despre turismagrement.ro
Termeni si conditii de utilizare
Prelucrarea datelor cu caracter personal
Contact turismagrement.ro
S.C. JTI Advertising S.R.L.
CUI: 36164977
Nr. Reg. Com.: J14/235/2016
E-Mail: inregistrari@turismagrement.ro

turismagrement.ro Facebook Messanger turismagrement.ro pe Facebook
Administrare unitate
Adauga unitate
Accesare cont unitate