Turism, cazare, agrement, obiective turistice in romania
Mai mult decat cazare!

turismagrement.ro pe Facebook turismagrement.ro pe Youtube turismagrement.ro pe Instagram


Obiective turistice, Cascade si lacuri, Tusnad, Harghita

Lacul Sfanta Ana

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WatsApp
 • Cascade si lacuri - Lacul Sfanta Ana
 • Cascade si lacuri - Lacul Sfanta Ana
 • Cascade si lacuri - Lacul Sfanta Ana
 • Cascade si lacuri - Lacul Sfanta Ana
 • Cascade si lacuri - Lacul Sfanta Ana
 • Cascade si lacuri - Lacul Sfanta Ana
 • Cascade si lacuri - Lacul Sfanta Ana
 • Cascade si lacuri - Lacul Sfanta Ana
 • Cascade si lacuri - Lacul Sfanta Ana
 • Cascade si lacuri - Lacul Sfanta Ana
 • Cascade si lacuri - Lacul Sfanta Ana
 • Cascade si lacuri - Lacul Sfanta Ana

Lacul Sfanta Ana nu are incarcat film de prezentare

Lacul Sfanta Ana pe harta


Lacul vulcanic Sfanta Ana atrage anual mii de turisti. Situat intr-un cadru natural unic, acesta reprezinta una dintre cele mai mari atractii turistice din Romania si de ce nu, din Europa.

Amplasamentul sau este unul de invidiat. Foarte aproape de varful Ciomatu, foarte aproape de statiunea Tusnad, lacul Sfanta Ana este unicul lac vulcanic din Romania, avand o adancime de apoximativ 7 metri si o lungine de 1737 m. Ceea ce impresioneaza este inaltimea la care este situat acesta – lacul fiind la o altitudine de 946 metri.

Istoria lacului ne spune ca acesta a fost amplasat intr-un crater vulcanic, iar modul de colectare a apelor este doar unul natural, apele provenind din precipitatii si nu din alte izvoare din apropiere.

Fauna si vegetatia ce inconjoara lacul Sf Ana sunt de-a dreptul impresionante. Muschi de pamant, dar si diverse specii rare de flori, impreuna cu fauna de-a dreptul uimitoare, reusesc sa capteze privirile a mii de turisti romani si straini.

Legende:

- Doi tineri trebuiau să se căsătorească. Fata, pe nume Ana, care urma să devină soție, nu dorea acest lucru deoarece părinții o obligau să se căsătorească numai pentru a pune mâna pe averea tânărului, care era destul de necioplit în ale măritișului. În seara nunții, mireasa a fugit și s-a aruncat în acest lac, trupul ei neînsuflețit nefiind găsit nici în ziua de astăzi. Din această cauză lacul poartă numele acelei fete. În fiecare an, de hramul Sf. Ana, lacul este sfințit de către mitropolie.

- Odinioară, prin aceste locuri trăiau doi tirani care erau frați. Unul stăpânea o cetate pe vârful Puciosul din apropiere, celălalt, o cetate situată pe locul actualului lac. Stăpânul cetății de pe Puciosul avea o caleașcă minunată, câștigată la zaruri, fapt ce a stârnit invidia fratelui său, care a pus rămășag că a doua zi va veni în vizită cu o caleașcă și mai măreață. Pentru a câștiga rămășagul, tiranul pune să fie înhămate la caleașca sa opt din cele mai frumoase fete din împrejurimi. Caleașca fiind foarte grea, acestea nu au putut să o urnească, fapt ce a dezlănțuit mânia stăpânului, care a început să le biciuiască. Una din fete, pe nume Ana, l-a blestemat pe stăpânul cel mârșav. Blestemul fetei s-a împlinit numaidecât: s-a pornit o furtună îngrozitoare, cu fulgere și tunete, cutremure, iar cetatea, împreună cu tiranul ei, s-a scufundat în flăcări. În locul cetății de odinioară s-a format un lac albastru și liniștit, numit de locuitorii din zonă Lacul Sfânta Ana.

La 13 km vest de Baile Balvanyos, natura adaposteste un colt de natura virgin, neatins de mana omului. Lacul Sfanta Ana, singurul lac vulcanic din Europa, este incadrat de un peisaj salbatic minunat, cu paduri verzi care se oglindesc in apa limpede. Acum 42000 de ani, pe locul lacului se afla un vulcan care zguduia furios zona, Masivul Ciomatu. Lacul Sfanta Ana reprezinta rezervatie naturala, fiind legat prin poteci turistice de Baile Tusnad.

Inainte de a cobori in caldarea vulcanului, va puteti opri pentru a lua masa la Cabana Lacul Sfanta Ana, o constructie cocheta in stil elvetian. Oferiti-va cateva clipe de ragaz aici sau in poiana din apropiere. Vara, acest platou este intesat de motociclisti din toate colturile Europei si de turisti fascinasti de frumusetile zonei, care vin cu cortul si zabovesc cate o seara la foc de tabara, in acorduri de chitara. Porniti apoi spre lac, pe un drum ce serpuieste printr-o splendida padure de fag, unde soarele si verdele copacilor creeaza o aura de mister.

Localnicii au pastrat o legenda legata de numele lacului. Se istoriseste ca erau odata doi frati: unul din ei stapanea o cetate pe varful Puciosu, celalalt o cetate pe locul lacului de astazi. Fratele din varf de munte avea o caleasca, starnind astfel invidia celuilalt, care, a gasit un mod neobisnuit de a se arata mai presus - a inhamat la caleasca sa opt dintre cele mai frumoase fete din imprejurimi. Neputand sa o urneasca din loc, tinerele au atras furia tiranului, care a inceput sa le biciuiasca strasnic. Ana, una dintre oropsite, a pornit a-l blestema pe barbat; pe loc s-a pornit o furtuna ingrozitoare, cu tunete, fulgere si cutremure, care a daramat cetatea, prinzandu-l pe stapanul acesteia intre daramaturi. Pe locul constructiei s-a format lacul limpede si linistit de astazi, Sfanta Ana.

Lacul Sfânta Ana este o rezervație complexă naturală, geologică, floristică și faunistică, fiind legat de Băile Tușnad prin poteci turistice.

Lângă lac se află o capelă romano-catolică cu hramul Sfintei Ana.

Daca ajungeti aici, inchiriati o barca si delectati-va cu o plimbare pe lac. E un prilej nemaipomenit pentru relaxare pe intinsul apei, timp in care admirati fumusetea padurilor inconjuratoare.

Pentru a ajunge la lac este recomandat sa faceti un traseu turistic pe ruta Brasov – Sfantu Gheorghe – Baile Tusnad – Lacul Sfanta Ana. In acest fel natura va va uimi cu frumusetile sale.
Localitate: Tusnad
Judet: Harghita
GPS: N 46.1263035, E 25.8847764

Agrement Tusnad si judetul Harghita
Cazare Tusnad si judetul Harghita
Restaurante Tusnad si judetul Harghita
Culuburi si Pub-uri Tusnad si judetul Harghita
Servicii Tusnad si judetul Harghita
Produse traditionale Tusnad si judetul Harghita
Evenimente Tusnad si judetul Harghita

Informatii
Despre turismagrement.ro
Termeni si conditii de utilizare
Prelucrarea datelor cu caracter personal
Contact turismagrement.ro
S.C. JTI Advertising S.R.L.
CUI: 36164977
Nr. Reg. Com.: J14/235/2016
E-Mail: inregistrari@turismagrement.ro

turismagrement.ro Facebook Messanger turismagrement.ro pe Facebook
Administrare unitate
Adauga unitate
Accesare cont unitate