Obiective turistice
HOME
/
Obiective turistice din
Romania
/
Obiective turistice in judetul Suceava /
Obiective turistice in Ciocanesti /
Muzeul National al Oualor Incondeiate
Categorii obiective turistice:
Cascade si lacuri
Cetati si castele
Institutii de cultura
Muzee
Case memoriale
Biserici si manastiri
Chei si pesteri
Obiective geografice
Parcuri si gradini
Rezervatii naturale
Situri arheologice
Saline
Muzeul National al Oualor Incondeiate nu are incarcat film de prezentare
Muzeul National al Oualor Incondeiate pe harta
Obiectivul turistic nu are setate coordonate GPS
Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti este singurul muzeu din România în care sunt expuse ouă încondeiate de maeștri și artiști din toată țara. Colecțiile cuprind peste 3000 de ouă încondeiate care provin atât din Ciocănești și alte părți ale Bucovinei, cât și din alte zone ale țării.
Ouăle sunt lucrate în diferite tehnici, o parte din ele sunt exponate foarte vechi, iar altele au obținut premii în cadrul Festivalului Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti.
Daca alegeți să vizitați Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti, vă vom călăuzi cu drag într-o lume frumoasă, plină de tradiție și măiestrie.
Tradiția încondeierii ouălor este prezentă în Ciocănești încă din anii 1900. Printre primii promotori ai tradiției s-a remarcat Dumitru Giosan, fiu al satului și secretarul comunei în acea vreme. Încondeietor iscusit, Dumitru Giosan a fost cunoscut atât în țară cât și în străinătate unde participa la expoziții.
Muzeul Național al Ouălor Încondeiate s-a înființat la inițiativa administrației locale din Ciocănești, în noiembrie 2007. Inițial, sediul muzeului se afla în centrul așezării, într-o clădire din lemn, ridicată în jurul anilor 1950. Muzeul găzduia atât colecțiile de ouă încondeiate, cât și o interesantă expoziție cu obiecte tradiționale specifice zonei – toate donate de localnici.
În anul 2014, Muzeul Ouălor Încondeiate s-a separat de restul colecțiilor etnografice (care au rămas în locația vechiului muzeu) și s-a mutat în incinta Casei de Cultură Florin Gheuca Ciocănești, la etaj.
Noul sediu al muzeului, situat în apropierea primăriei, adăpostește o frumoasă și impresionantă expoziție de ouă, unele vechi de zeci de ani, altele, ceva mai recente, premiate la competiții nationale.
Cel mai vechi exponat din muzeu datează din 1941 și a fost realizat de Ghervan Oltea.
De asemenea, în cadrul muzeului pot fi admirate lucrări din anii 1952 sau 1964, ale aceluiași autor.
Și pentru ca tradiția să fie continuată, în cadrul muzeului funcționează un atelier pentru copiii care doresc să învețe arta țesutului, broderiei sau încondeiatul ouălor.
Colecțiile şi Expozițiile Muzeului Ciocăneşti
Majoritatea ouălor încondeiate expuse la Muzeul Național al Ouălor provin din Ciocănești. De asemenea, în cadrul muzeului sunt prezente exponate din alte părți ale Bucovinei, precum Rădăuți, Câmpulung Moldovenesc, Dorna Candrenilor, Poiana Stampei și Moldovița, sau chiar din alte zone etnografice ale țării.
Muzeul reunește 4 expoziții:
1) Colecția Dr. Anton Setnic conține ouă încondeiate din zona etnografică a Bucovinei. A aparținut doctorului fiziolog Anton Setnic, iar casetele în care ouăle pot fi admirate sunt pirogravate și pictate chiar de el. Tot Anton Setnic este cel care a promovat tehnica golirii ouălor de conținut. Astfel, ouăle încondeiate nu se mai strică și pot fi păstrate mai mult timp.
Un alt merit al doctorului Anton Setnic este faptul că a încurajat meștesugul încondeierii, oferind meșterilor ouă golite de conținut, spre a fi pictate și decorate.
Colecția Dr. Anton Setnic a fost achiziționată de primărie în anul 2013 și poate fi admirată acum în cadrul Muzeului Național al Ouălor Încondeiate Ciocănești, unde îi este dedicată o întreagă cameră. Aceasta include informații despre modelele, culorile, tehnicile, autorul, zona și localitatea din care provine fiecare exponat în parte.
2) Expoziția de ouă încondeiate premiate se remarcă prin originalitate și autenticitate. Toate ouăle prezentate au fost premiate la Edițiile anterioare ale Festivalului Național al Ouălor Încondeiate. Sunt prezentate lucrări din Bucovina, dar și din alte zone ale țării, precum Olt, Brăila, Brașov, Cluj, Botoșani sau Neamț.
3) Expoziția “Tradiție, Valoare Sacră” conține ouă încondeiate din cadrul concursului interjudețean dedicat elevilor. Perpetuarea tradiției este una din valorile promovate în comuna Ciocănești, iar copiii care stăpanesc tehnicile de încondeiere a ouălor au fost motivul pentru care s-a întemeiat această expoziție, ajunsă la a doua ediție.
4) Expoziția de ouă încondeiate destinate vânzării cuprinde creații ale încondeiatorilor locali. Cu pricepere și răbdare, acești meșteri știu nu doar să încondeieze ouă, ci să transmită emoții, tradiție și sentimente prin arta lor.
Ei lucrează în general pe ouă de găină, dar folosesc și alte tipuri de oua, cum ar fi de rață, gâscă, prepelița sau struț.
De asemenea, se mai pot achiziționa si ouă de lemn decorate cu mărgele. Valoarea exponatelor diferă în funcție de tipul de ou folosit și detaliile de încondeiere, iar prețul unui ou pornește de la 6 lei. Veniturile obținute din vânzarea acestor ouă se întorc integral la încondeietori, pentru a se susține această tradiție.
Specificul ouălor încondeiate în Ciocănești
“Fiecare ou are o poveste” – spune doamna muzeograf Marilena Niculiță. Poate de aceea au ajuns atât de faimoase, încât vin vizitatori din străinătate special pentru a le vedea, ba chiar se şi organizează expoziţii de ouă încondeiate peste hotare, de exemplu în Austria, Olanda,
Ungaria sau Franța. De altfel, arta încondeierii ouălor provine din fostul ducat Bukowina, dezvoltându-se de-a lungul timpului, în special în satele de pe văile Moldovei, Bistriţei şi Dornei, dar şi dincolo de aceste graniţe.
Și totuşi, ce se vede pe ou?
Motivele şi temele sunt diverse, dar specialiştii le-au clasificat în patru mari categorii: simboluri, motive din lumea animală, plante şi obiecte uzuale. Nu lipsesc simboluri ale spiritualităţii româneşti, precum crucea sau chiar motivele geometrice ale caselor și costumelor populare din Ciocăneşti.
Frecvent întâlnite sunt linia verticală, care reprezintă viața, linia dreaptă – simbolul destinului, linia dublă care simbolizează eternitatea, linia dreaptă orizontală și linia în dinți de fierăstrău care semnifică binele și răul, spirala, care simbolizează timpul, pătratul, care reprezintă inteligența, rombul care reprezintă înțelepciunea și crucea, care amintește de omniprezență.
De asemenea, sunt nelipsite motivul stelei, calea rătăcită sau spirala dublă, unul dintre cele mai vechi motive din zonă. Calea rătăcită vorbește despre relieful zonei, datând, probabil, de pe vremea când primii locuitori vor fi venit dinspre izvoarele Bistriței.
Pentru încondeierea ouălor, artiștii din Ciocănești folosesc tehnica cerii de albine, iar instrumentul cu care lucrează poartă numele de chișiță. Procedeul este migălos și destul de complicat, deoarece oul se colorează în mai multe etape, însă rezultatul este fi pe măsură: o mică operă de artă care ascunde o parte din inima Bucovinei.
Fondul cromatic dominant al ouălor de Ciocănești este negru, spre deosebire de alte zone ale Bucovinei, în care culoarea predominantă folosită la încondeiat e roșul, verdele sau albastrul. Oamenii locului aleg tonuri de maro închis sau negru, căci ouale încondeiate închipuie chinurile și durerile lui Hristos pe cruce.
Culorile specifice încondeierii din zona Ciocăneşti sunt galben, roşu, negru si alb: galbenul reprezintă dorința de iluminare, de înțelepciune, speranță, tinerețe. Roșul este simbol al sacrificiului lui Iisus, al sângelui. Negrul reprezintă absolutul, eternitatea, iar albul – inocența și puritatea.
Deși coloranții artificiali sunt mai la îndemână, culorile naturale, obținute din plante, au fost întotdeauna preferate în această zonă: roşu se obţinea din sfeclă roşie și coajă de ceapă roșie, galbenul – din flori de tei şi morcov, negrul – din arin sau coajă de nucă verde.
Astfel iau naștere ouăle încondeiate la Ciocăneşti, care ajung apoi în aproape toate colturile lumii.
Dacă vei călători vreodată spre meleagurile Ciocăneștilor, vei descoperi un ținut încărcat de istorie și tradiții.
Ciocănești este prima și singura comună din Bucovina unde se întâlnesc motive populare străvechi atât pe ouă, cât și pe țesături, pe case și pe toate piesele costumelor populare.
În scopul continuării tradiției, s-a înfiinţat în cadrul muzeului o şcoală de încondeiat ouă şi un atelier de ţesut. Muzeul colaborează cu diverse şcoli din ţară, iar vara se organizează tabere pentru copii, care pot fi cazati în pensiuni omologate din Ciocănești sau Vatra Dornei.
De asemenea, la atelierul de încondeiat ouă pot participa inclusiv turiştii care doresc să înveţe acest meşteşug.
Prețul biletelor:
Adulți – 2 lei
Copii – 1 lei
Grupuri – 1,5 lei
Programul de vizită: zilnic între orele 08.00-16.00
Preluat de pe: http://muzeuloualorincondeiate.ro
Ouăle sunt lucrate în diferite tehnici, o parte din ele sunt exponate foarte vechi, iar altele au obținut premii în cadrul Festivalului Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti.
Daca alegeți să vizitați Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti, vă vom călăuzi cu drag într-o lume frumoasă, plină de tradiție și măiestrie.
Tradiția încondeierii ouălor este prezentă în Ciocănești încă din anii 1900. Printre primii promotori ai tradiției s-a remarcat Dumitru Giosan, fiu al satului și secretarul comunei în acea vreme. Încondeietor iscusit, Dumitru Giosan a fost cunoscut atât în țară cât și în străinătate unde participa la expoziții.
Muzeul Național al Ouălor Încondeiate s-a înființat la inițiativa administrației locale din Ciocănești, în noiembrie 2007. Inițial, sediul muzeului se afla în centrul așezării, într-o clădire din lemn, ridicată în jurul anilor 1950. Muzeul găzduia atât colecțiile de ouă încondeiate, cât și o interesantă expoziție cu obiecte tradiționale specifice zonei – toate donate de localnici.
În anul 2014, Muzeul Ouălor Încondeiate s-a separat de restul colecțiilor etnografice (care au rămas în locația vechiului muzeu) și s-a mutat în incinta Casei de Cultură Florin Gheuca Ciocănești, la etaj.
Noul sediu al muzeului, situat în apropierea primăriei, adăpostește o frumoasă și impresionantă expoziție de ouă, unele vechi de zeci de ani, altele, ceva mai recente, premiate la competiții nationale.
Cel mai vechi exponat din muzeu datează din 1941 și a fost realizat de Ghervan Oltea.
De asemenea, în cadrul muzeului pot fi admirate lucrări din anii 1952 sau 1964, ale aceluiași autor.
Și pentru ca tradiția să fie continuată, în cadrul muzeului funcționează un atelier pentru copiii care doresc să învețe arta țesutului, broderiei sau încondeiatul ouălor.
Colecțiile şi Expozițiile Muzeului Ciocăneşti
Majoritatea ouălor încondeiate expuse la Muzeul Național al Ouălor provin din Ciocănești. De asemenea, în cadrul muzeului sunt prezente exponate din alte părți ale Bucovinei, precum Rădăuți, Câmpulung Moldovenesc, Dorna Candrenilor, Poiana Stampei și Moldovița, sau chiar din alte zone etnografice ale țării.
Muzeul reunește 4 expoziții:
1) Colecția Dr. Anton Setnic conține ouă încondeiate din zona etnografică a Bucovinei. A aparținut doctorului fiziolog Anton Setnic, iar casetele în care ouăle pot fi admirate sunt pirogravate și pictate chiar de el. Tot Anton Setnic este cel care a promovat tehnica golirii ouălor de conținut. Astfel, ouăle încondeiate nu se mai strică și pot fi păstrate mai mult timp.
Un alt merit al doctorului Anton Setnic este faptul că a încurajat meștesugul încondeierii, oferind meșterilor ouă golite de conținut, spre a fi pictate și decorate.
Colecția Dr. Anton Setnic a fost achiziționată de primărie în anul 2013 și poate fi admirată acum în cadrul Muzeului Național al Ouălor Încondeiate Ciocănești, unde îi este dedicată o întreagă cameră. Aceasta include informații despre modelele, culorile, tehnicile, autorul, zona și localitatea din care provine fiecare exponat în parte.
2) Expoziția de ouă încondeiate premiate se remarcă prin originalitate și autenticitate. Toate ouăle prezentate au fost premiate la Edițiile anterioare ale Festivalului Național al Ouălor Încondeiate. Sunt prezentate lucrări din Bucovina, dar și din alte zone ale țării, precum Olt, Brăila, Brașov, Cluj, Botoșani sau Neamț.
3) Expoziția “Tradiție, Valoare Sacră” conține ouă încondeiate din cadrul concursului interjudețean dedicat elevilor. Perpetuarea tradiției este una din valorile promovate în comuna Ciocănești, iar copiii care stăpanesc tehnicile de încondeiere a ouălor au fost motivul pentru care s-a întemeiat această expoziție, ajunsă la a doua ediție.
4) Expoziția de ouă încondeiate destinate vânzării cuprinde creații ale încondeiatorilor locali. Cu pricepere și răbdare, acești meșteri știu nu doar să încondeieze ouă, ci să transmită emoții, tradiție și sentimente prin arta lor.
Ei lucrează în general pe ouă de găină, dar folosesc și alte tipuri de oua, cum ar fi de rață, gâscă, prepelița sau struț.
De asemenea, se mai pot achiziționa si ouă de lemn decorate cu mărgele. Valoarea exponatelor diferă în funcție de tipul de ou folosit și detaliile de încondeiere, iar prețul unui ou pornește de la 6 lei. Veniturile obținute din vânzarea acestor ouă se întorc integral la încondeietori, pentru a se susține această tradiție.
Specificul ouălor încondeiate în Ciocănești
“Fiecare ou are o poveste” – spune doamna muzeograf Marilena Niculiță. Poate de aceea au ajuns atât de faimoase, încât vin vizitatori din străinătate special pentru a le vedea, ba chiar se şi organizează expoziţii de ouă încondeiate peste hotare, de exemplu în Austria, Olanda,
Ungaria sau Franța. De altfel, arta încondeierii ouălor provine din fostul ducat Bukowina, dezvoltându-se de-a lungul timpului, în special în satele de pe văile Moldovei, Bistriţei şi Dornei, dar şi dincolo de aceste graniţe.
Și totuşi, ce se vede pe ou?
Motivele şi temele sunt diverse, dar specialiştii le-au clasificat în patru mari categorii: simboluri, motive din lumea animală, plante şi obiecte uzuale. Nu lipsesc simboluri ale spiritualităţii româneşti, precum crucea sau chiar motivele geometrice ale caselor și costumelor populare din Ciocăneşti.
Frecvent întâlnite sunt linia verticală, care reprezintă viața, linia dreaptă – simbolul destinului, linia dublă care simbolizează eternitatea, linia dreaptă orizontală și linia în dinți de fierăstrău care semnifică binele și răul, spirala, care simbolizează timpul, pătratul, care reprezintă inteligența, rombul care reprezintă înțelepciunea și crucea, care amintește de omniprezență.
De asemenea, sunt nelipsite motivul stelei, calea rătăcită sau spirala dublă, unul dintre cele mai vechi motive din zonă. Calea rătăcită vorbește despre relieful zonei, datând, probabil, de pe vremea când primii locuitori vor fi venit dinspre izvoarele Bistriței.
Pentru încondeierea ouălor, artiștii din Ciocănești folosesc tehnica cerii de albine, iar instrumentul cu care lucrează poartă numele de chișiță. Procedeul este migălos și destul de complicat, deoarece oul se colorează în mai multe etape, însă rezultatul este fi pe măsură: o mică operă de artă care ascunde o parte din inima Bucovinei.
Fondul cromatic dominant al ouălor de Ciocănești este negru, spre deosebire de alte zone ale Bucovinei, în care culoarea predominantă folosită la încondeiat e roșul, verdele sau albastrul. Oamenii locului aleg tonuri de maro închis sau negru, căci ouale încondeiate închipuie chinurile și durerile lui Hristos pe cruce.
Culorile specifice încondeierii din zona Ciocăneşti sunt galben, roşu, negru si alb: galbenul reprezintă dorința de iluminare, de înțelepciune, speranță, tinerețe. Roșul este simbol al sacrificiului lui Iisus, al sângelui. Negrul reprezintă absolutul, eternitatea, iar albul – inocența și puritatea.
Deși coloranții artificiali sunt mai la îndemână, culorile naturale, obținute din plante, au fost întotdeauna preferate în această zonă: roşu se obţinea din sfeclă roşie și coajă de ceapă roșie, galbenul – din flori de tei şi morcov, negrul – din arin sau coajă de nucă verde.
Astfel iau naștere ouăle încondeiate la Ciocăneşti, care ajung apoi în aproape toate colturile lumii.
Dacă vei călători vreodată spre meleagurile Ciocăneștilor, vei descoperi un ținut încărcat de istorie și tradiții.
Ciocănești este prima și singura comună din Bucovina unde se întâlnesc motive populare străvechi atât pe ouă, cât și pe țesături, pe case și pe toate piesele costumelor populare.
În scopul continuării tradiției, s-a înfiinţat în cadrul muzeului o şcoală de încondeiat ouă şi un atelier de ţesut. Muzeul colaborează cu diverse şcoli din ţară, iar vara se organizează tabere pentru copii, care pot fi cazati în pensiuni omologate din Ciocănești sau Vatra Dornei.
De asemenea, la atelierul de încondeiat ouă pot participa inclusiv turiştii care doresc să înveţe acest meşteşug.
Prețul biletelor:
Adulți – 2 lei
Copii – 1 lei
Grupuri – 1,5 lei
Programul de vizită: zilnic între orele 08.00-16.00
Preluat de pe: http://muzeuloualorincondeiate.ro
Localitate: Ciocanesti
Judet: Suceava
Judet: Suceava