Turism, cazare, agrement, obiective turistice in romania
Mai mult decat cazare!

turismagrement.ro pe Facebook turismagrement.ro pe Youtube turismagrement.ro pe Instagram


Obiective turistice, Muzee, Cluj-Napoca, Cluj

Muzeul National de Istorie a Transilvaniei

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WatsApp
  • Muzee - Muzeul National de Istorie a Transilvaniei
  • Muzee - Muzeul National de Istorie a Transilvaniei
  • Muzee - Muzeul National de Istorie a Transilvaniei
  • Muzee - Muzeul National de Istorie a Transilvaniei
  • Muzee - Muzeul National de Istorie a Transilvaniei
  • Muzee - Muzeul National de Istorie a Transilvaniei
  • Muzee - Muzeul National de Istorie a Transilvaniei

Video de prezentare Muzeul National de Istorie a Transilvaniei

Muzeul National de Istorie a Transilvaniei pe harta


Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, pastratorul unor valori deosebite ale civilizatiei transilvanene, se conduce dupa aceleasi principii formulate de fondatorii sai, acum 150 de ani: cunoasterea si promovarea culturii transilvanene si sprijinirea si dezvoltarea materiala a patrimoniului muzeal dar se afla in mijlocul unui proces de regandire a modului prin care putem sa aducem cultura mai aproape de un public mereu in schimbare.

Muzeul in perioada habsburgica

Inceputurile activitatii muzeale din orasul Cluj sunt marcate de constituirea Asociatiei Muzeului Ardelean (Erdélyi Múzeum-Egyesület), in toamna anului 1859. Lansarea muzeului s-a realizat ulterior, pe baza numeroaselor donatii din partea personalitatilor din comunitatea maghiara transilvaneana precum familia Kemény si familia Eszterházy. Inca de la constituire fondatorii au dorit ca muzeul sa reprezinte pe plan cultural toate etniile Ardealului, astfel ca, alaturi de membrii fondatori maghiari care au sprijinit acest demers, intre care presedintele Asociatiei Muzeului Ardelean, Imre Mikó, s-au numarat si intelectuali romani precum Andrei Saguna, Alexandru Sterca Sulutiu si Timotei Cipariu. In timp, muzeul a reusit sa construiasca un patrimoniu variat si reprezentativ pentru comunitatile maghiarilor, romanilor si sasilor ardeleni, care insuma numeroase obiecte cu valoare istorica, arheologica, numismatica, etnografica sau artistica.

Muzeul in prezent

In anul 1994, datorita valorosului patrimoniu istorico-arheologic, a activitatilor expozitionale si stiintifice, muzeul a primit denumirea de Muzeul National de Istorie a Transilvaniei. In prezent muzeul detine un patrimoniu valoros de peste 450 000 de bunuri culturale, ilustrand istoria si civilizatia Transilvaniei din preistorie pana in zilele noastre, organizat in noua colectii reprezentative.

COLECTIA DE ISTORIE A FARMACIEI este gazduita acum in cea mai veche farmacie din Cluj, “La Sfantul Gheorghe”, a carei prima atestare documentara dateaza din anul 1573. La originea muzeului se afla colectia de obiecte farmaceutice transilvanene a prof. Iuliu Orient (1869-1940), imbogatita prin alte donatii valoroase care ilustreaza activitatea farmaceutica din Transilvania intre secolele XVI-XIX . Vasile Bologa, profesor al Facultatii de Medicina si Farmacie din Cluj, a fondat Muzeului Farmaciei din Cluj, in anul 1954. Ulterior acesta a primit numele de Colectia de Istorie a Farmaciei, fiind subordonat Muzeului National de Istorie a Transilvaniei. Structura actuala a muzeului respecta organizarea farmaciei medievale transilvanene: Oficina, incaperea in care se vindeau medicamentele, o camera a materialelor, in care se depozitau materiile prime folosite pentru producerea medicamentelor si Laboratorul, spatiul destinat producerii medicamentelor.
COLECTIA DE PREISTORIE este bogata in obiecte care acopera inceputurile epocii paleolitice neoliticul si eneoliticul intre care se remarca piesele descoperite la Gura Baciului (jud. Cluj), Turdas (jud. Hunedoara), Tartaria (jud. Alba) – vestitele tablitele acoperite cu ideograme sau pictograme, Iclod (jud. Cluj) si Ariusd (jud. Covasna).
COLECTIA EGIPTEANA se bucura de un interes deosebit datorita piesei centrale, o mumie datata in epoca ptolemaica (sec. III i. Chr), o donatie din secolul al XIX-lea.
COLECTIA DE ISTORIE DACICA ilustreaza existenta celor mai variate unelte, arme si artefacte produse in Dacia preromana dar si numeroase piese de import, provenind din spatiul invecinat sau mai indepartat cu care Dacia preromana a intretinut relatii comerciale. Muzeul detine cea mai bogata colectie de artefacte dacice din Muntii Orastiei.
COLECTIA DE ISTORIE ROMANA ilustreaza viata cotidiana, religioasa si artistica, precum si practicile funerare din orasele Daciei romane, obiectele provenind atat din antica Napoca, cat si din orasele, castrele si vilele rustice din toata Transilvania.
COLECTIA DE ISTORIE MEDIEVALA reflecta istoria Transilvaniei in secolele IX-XVIII, cuprinzand aproape 30.000 de piese care ilustreaza caracteristicile istorice si culturale definitorii pentru apartenenta europeana a acestei provincii: diversitatea culturala si pluralismul confesional.
COLECTIA DE ISTORIE MODERNA ilustreaza prin bunurile sale culturale istoria si civilizatia spatiului multietnic si pluriconfesional al Transilvaniei in secolul al XIX-lea si in primele decenii ale secolului urmator si cuprinde peste 20.000 de bunuri culturale mobile, obiecte provenite din colectii de arta decorativa, arme, gravuri, documente, carte veche si alte tiparituri.
COLECTIA DE ISTORIE CONTEMPORANA reflecta momentele de mare dramatism prin care a trecut societatea ardeleana in secolul XX. Deceniile dintre cele doua mari razboaie mondiale, instaurarea regimului comunist si evolutia societatii transilvanene de-a lungul acestei epoci sunt ilustrate de marturii ale vremii ce provin de la autoritatile centrale si locale de stat, de la diferite alte institutii, de la mari personalitati si oameni de rand ai timpului in care au trait.
CABINETUL NUMISMATIC are ca nucleu donatia familiei Esterházy, o colectie de 149 de medalii napoleoniene, imbogatita ulterior prin donatii, achizitii sau datorita unor descoperiri arheologice. In prezent, colectia numismatica cuprinde peste 100.000 de piese, care in proportie de peste 80% pot fi clasate in categoria juridica tezaur, si acopera o perioada de timp de peste doua milenii si jumatate.

CONTACT
Muzeul National de Istorie a Transilvaniei
Adresa: Str. Constantin Daicoviciu nr. 2
Localitatea: Cluj-Napoca
Telefon: 0264595677
Localitate: Cluj-Napoca
Judet: Cluj
GPS: N 46.7715997, E 23.5864681

Agrement Cluj-Napoca si judetul Cluj
Cazare Cluj-Napoca si judetul Cluj
Restaurante Cluj-Napoca si judetul Cluj
Culuburi si Pub-uri Cluj-Napoca si judetul Cluj
Servicii Cluj-Napoca si judetul Cluj
Produse traditionale Cluj-Napoca si judetul Cluj
Evenimente Cluj-Napoca si judetul Cluj

Informatii
Despre turismagrement.ro
Termeni si conditii de utilizare
Prelucrarea datelor cu caracter personal
Contact turismagrement.ro
S.C. JTI Advertising S.R.L.
CUI: 36164977
Nr. Reg. Com.: J14/235/2016
E-Mail: inregistrari@turismagrement.ro

turismagrement.ro Facebook Messanger turismagrement.ro pe Facebook
Administrare unitate
Adauga unitate
Accesare cont unitate